torsdag 20 december 2012

Knäckfyllda mandelmusslor

Tanken var att jag skulle göra mina mandelmusslor igår, men när jag läste receptet så skulle degen ligga i kylen över natten så jag fick vänta. Men nu är de klara och svalnar. Har inte hunnit smaka dem än, men ska snart ta med några till en vän så jag får ge mitt utlåtande senare. Om inget annat så ser de fantastiskt goda ut.

Jag har hittat mitt recept på mandelmusslor i tidningen Mat magasinet special. Ni kan säkert hitta ett annat som är lika bra, eller så får ni ut och köpa tidningen. Men jag tänkte i alla fall ta mig tid att skriva ner knäckkolan som man hällde i musslorna. Under kolan skulle man även lägga nougat. Ohh jag riktigt längtar tills jag kan smaka en.

Knäckkolan:
Rosta 2 dl nötkärnor i torr stekpanna på medelvärme tills de börjar bli gyllenbruna och skalet spricker. Gnugga bort löst skal i en ren handduk. Blanda 3/4 dl vispgrädde, 50 gram smör, 1 dl socker, 2 msk honung och 1 msk ljus sirap i en kastrull. Värm upp under omrörning. Låt smeten koka tills den tjocknar något, 5-6 minuter. Ta från värmen och tillsätt de rostade nötkärnorna. Fördela 100 g mjuk nougat i mandelmusslorna och klicka ut knäcksmeten ovanpå. Låt stelna.
3 kommentarer:

 1. Tjena Jessica,
  Emil här. Dans mentor och ledstjärna du vet:)

  Dina mandelmusslor ser grymma ut måste jag säga.
  Det har aldrig varit en favorit hos mig men jag skulle kunna tänka mig en knäckfylld faktiskt!
  Jag jobbar imorgon också, så du vet...:)

  Förutom baket så är jag imponerad över dina andra saker som du gör och säljer, det är jättefint!
  God Jul & Gott nytt år!
  Mvh Emil

  SvaraRadera
 2. Hej igen!
  Jag har nu inom 24 timmar från första inlägg fått smaka på denna knäckfyllda mandelmussla.
  Den var mycket god och dessutom snyggt inslagen som en liten julklapp. Jag ger den 5 granar av 5 möjliga:)

  Mvh Emil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att det vara till er belåtenhet. Det är minsann inte varje dag man får leverera till Dans ledstjärna, och kanske är det inte varje dag ledstjärnan får levererat från kvinnan bakom Mannen :) God Jul och Gott Nytt år Mentorn.

   Radera